Loading...

11 śniadań z różnych zakątków świata.

Jak wiemy śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie jest to czcze gadanie ponieważ o poranku, zaraz po przebudzeniu najaktywniej pracują nasze narządy. Zjadanie go do godziny po obudzeniu się doda nam energii, podniesie poziom koncentracji oraz może przyczynić się do zapobiegania wielu chorobom.

Polacy upodobali sobie spożywanie o poranku przede wszystkim kanapek, zup mlecznych czy też bardzo popularnej i powszechnej jajecznicy. Do tego kubek ciepłej herbaty lub kawy i można zaczynać dzień!

 

A jak wyglądają śniadania w innych zakątkach świata? Często bardzo obfite, czasem przypominające przekąskę lub przystawkę.  Zapraszamy do zapoznania się z 11 najciekawszymi śniadaniami na świecie.

  1. Meksyk

Meksykanie słyną ze swojej pikantnej często ciężkostrawnej kuchni. Nie brakuje jej również w wypadku pierwszego posiłku. Co powiecie na talerz nachosów z wołowiną i serem, bo to właśnie od niego często swój dzień zaczynają amigos z Meksyku.

  1. Australia

Jedną z tradycyjnych australijskich “potraw” jest zaskakująca pasta Vegemite. Przez brązowy kolor wydawać by się mogło, że jest to słodka odmiana Nutelli. Nic bardziej mylnego. Vegemite to słona pasta na bazie drożdży smakiem przypominająca bardziej rosół.

Australijczycy chętnie jadają ją na śniadania rozsmarowaną na toście.

  1. Jamajka

Jamajczycy kochają świeże owoce, warzywa i ryby. Dlaczego więc wszystkich tych elementów nie połączyć w jednym daniu?

Wyspiarze o poranku często jadają ackee (bligia pospolita) jest to rodzaj owocu, który po podgrzaniu wygląda jak jajecznica. Podawany jest z solonymi rybami, bananami oraz różnego rodzaju warzywami.

  1. Kanada

Kto z nas nie zna spopularyzowanych przez filmy z dużego ekranu pankejków? Grube naleśniki z jogurtem, borówkami oraz oczywiście z dobrem narodowym Kanady czyli syropem klonowym. Tak właśnie wyglądają kanadyjskie śniadania, często podawane z bekonem.

  1. Nigeria

Upieczona na parze pasta Moi Moi zrobiona z ziaren białej fasoli, warzyw oraz mieszanki lokalnych przypraw to bogactwo białka roślinnego i mikroelementów.

  1. Wietnam

Podczas klasycznego wietnamskiego śniadania będziemy mieli okazję spróbować mięsnej owsianki z podrobami. Kawałki wieprzowiny z dodatkiem pociętych na cienkie paski serc i żołądków to wybór na pewno nie dla każdego. Ale czy nie najlepiej poznawać kulturę jakiegoś kraju właśnie poprzez kuchnie? Czasem owsiankę zamienia się na popularną w całej wschodniej Azji congee czyli zupę ryżową z dodatkiem różnego rodzaju mięs.

  1. Boliwia

W tym kraju króluje Saltenas czyli pierożki wypełnione mięsem mielonym warzywami i przyprawami.

  1. Ghana

Najpopularniejszym śniadaniem dostępnym na praktycznie wszystkich ulicznych straganach jest Waakye czyli fasola gotowana z ryżem. Danie doprawia się lokalnymi przyprawami.

  1. Rosja

Popularną śniadaniową rosyjską potrawą są tkz. ”syrniki” te serowe placuszki często łączone są z dżemem lub powidłami. W zastępstwie jada się również racuchy.

  1. Japonia

Japończycy słyną ze zdrowej, bogatej w proteiny kuchni. Tradycyjnie na śniadanie jada się zupę Miso, a poza tym oczywiście ryż, ryby i warzywa.

  1. Indonezja

Bubur ayam to najbardziej popularna potrawa w śniadaniowym menu Indonezyjczyków.

Jest to odmiana odmiana kleiku ryżowego, do której dodawane są zarumienione szalotki, siekana dymka oraz kawałki kurczaka, jajka, soja, krewetkowe prażynki i cakwe. Brzmi bardzo apetycznie!

 

Bogactwo lokalnych składników w tym przypraw, owoców, warzyw i technik tworzenia niektórych potraw sprawia, że kuchnia na świecie jest bardzo zróżnicowana. Wyjeżdżając za granicę w hotelach często mamy możliwość zjedzenie lokalnego jak i kontynentalnego śniadania w stylu np. angielskim. Polecamy jednak pokusić się o znalezienie miejscowego bistro, gdzie będziecie mogli doświadczyć tradycyjnej kuchni kraju, w którym się znajdujecie.

By | 2018-03-12T20:01:25+00:00 Marzec 12th, 2018|Uncategorized|